015 - 268 25 68 Over ons Partners Demo aanvragen

{ No more software failures }

Why is software so hard?

Why is software so hard? Software is bij veel bedrijven uitgegroeid tot een ingewikkelde chaos met een doodlopend einde. Er zijn bedrijven die werken met software van 30 jaar geleden, met minimale aanpassingen. Terwijl de rest van het bedrijf al compleet veranderd is: andere producten, andere mensen, ander kantoor, andere hardware. Wat is er eigenlijk nog ‘soft’ aan die software?

Complexiteit op complexiteit

Bij die bedrijven is één probleem constant: het is te moeilijk geworden om volledig te begrijpen wat een stuk software van enige complexiteit doet. Terwijl dat wel noodzakelijk is om aanpassingen te kunnen doen. Waarom is dat met de huidige softwaretechnologie zo moeilijk? Je zou zeggen dat je met het domeinmodel de essentiële elementen uit de source code pikt die de ‘werking’ begrijpbaar maken.

Alles kan even belangrijk zijn

Echter, in alle huidige softwaretechnologie - ook de no code-oplossingen - is er geen duidelijke scheiding tussen de functionele elementen van software en de rest. Alles kan dan dus even belangrijk zijn. En om het probleem nog te vergroten: functionele elementen kunnen overal voorkomen. In de user interface, in het datamodel, in de logica of processen en in de verschillende systeeminterfaces.

“Het is een publiek geheim dat veel organisaties met legacy-software niet weten hoe hun software werkt.”

Software begrijpen is lastiger 

Het is dan ook een publiek geheim dat veel organisaties met legacy-software niet precies weten hoe hun software werkt. Dat is logisch, want software begrijpen is alleen maar lastiger geworden. Want wat gebeurt er als je de software niet kunt doorgronden? Dan bouw je er een extra laag software omheen. Bijvoorbeeld met een Excel ernaast, die later gekoppeld wordt met een nieuw stuk software. Het werkt, maar zo is er weer een extra laag aan complexiteit toegevoegd aan het geheel. Met alle gevolgen van dien.

Geldverslindende gevolgen

Voor je het weet groeit je softwarelandschap vol met duizenden applicaties die je allemaal in beheer moet houden. Zonder strikte interfaces, met verschillende onderdelen waar je de essentie uit moet zien te halen. Dat draaiend houden is al lastig, laat staan aanpassingen hierin maken. Niet voor niets leidt dit regelmatig tot een ‘software-faillissement’. Het punt waarop je niets anders kunt dan je bestaande chaos in zijn geheel te vervangen.

Enorme risico's bij vervanging legacy-software

Aan zo’n complete vervanging van legacy-software kleven alleen enorme risico’s. Die software werkt namelijk in een context van gebruikers en systemen die erop afgestemd zijn. Als je nieuwe software in werking stelt komt alle ellende genadeloos naar boven: subtiele variaties in de werking, problemen waar omheen is gewerkt en conventies die nergens zijn vastgelegd.

Geen geschikt alternatief

Een nog groter probleem van een legacy-vervanging ontstaat als de vervanging niet écht beter is en je daarmee niet voorkomt dat je weer naar dezelfde situatie toewerkt. Heeft je vervanging niet de beschikking over strikte interfaces en een compleet, consistent en concreet domeinmodel waarin alle belangrijke functionele elementen van de applicatie zijn vastgelegd? Dan beland je al snel in dezelfde problemen: te veel complexiteit om het nog goed te kunnen begrijpen en aanpassen.

Voorkom een software-faillissement met Alan

Kjerner heeft software opnieuw uitgevonden. De naam is Alan. Een ideaal platform om je legacy-software mee te vervangen, zonder mislukkingen. Alle software die op Alan drijft is én blijft eenvoudig aanpasbaar. Zo zijn er al applicaties die meer dan 8 jaar op Alan draaien in een veeleisende 24/7 productieomgeving en nog steeds met regelmaat uitbreiden en aanpassen.

De snelheid waarmee we veranderingen weten te maken en uit te rollen is in de loop der tijd alleen maar hoger geworden, vanwege de verbeteringen die we continu in Alan doorvoeren.

Revolutionair Alan Platform

Start een proefproject

Heb je een probleem met je bestaande software? Zoals problemen met de kosten van aanpassingen of de stabiliteit van de systemen bij veranderingen? Daag Alan uit om het op te lossen. Neem vrijblijvend contact op en start een proefproject om te zien welke voordelen het jouw organisatie oplevert.

Stel je vraag aan Kjerner

Aanhef *

Direct contact

Met het Alan Platform versla je de draken van automatiseringsprojecten. Onze garantie: { No more software failures }

015 - 268 25 68 zien is geloven

{ No More Software Failures }
015 - 268 25 68 Contact